Friese cultuur: minder prijzen, meer geld

logo.ensafh
De provincie Fryslân trekt de komende jaren enkele tonnen extra uit voor cultuur. Meertaligheid, mienskip en meidwaan zijn de drie begrippen waarmee gedeputeerde Jannewietske de Vries de komende jaren onderwijs, cultuur en taal wil ontwikkelen. En niet alleen in Fryslân zelf, de Friese taal en literatuur moet ook de grens over, Europa in.
Een van de nieuwe plannen is het vertalen van Friese boeken in bijvoorbeeld het Engels of Duits. Daarvoor moet een iemand komen die de weg weet in de internationale uitgeverswereld. Samen met een commissie moet die persoon bekijken welke boeken voor vertaling in aanmerking komen. Volgend jaar, tijdens de Frankfurter Buchmesse, moeten de eerste Friese boeken in het buitenland worden aangeboden.
Ook al zijn er nog geen boeken bekend, het boek van de winnaar van de Gysbert Japicxprijs zal in ieder geval worden vertaald. Die prijs is voortaan ook de enige prijs voor de Friese literatuur, want de provincie wil voortaan per genre – film, muziek, literatuur – nog maar één prijs toekennen. Dat moet dan wel een prijs worden met meer aanzien en status dan nu het geval is, meent gedeputeerde De Vries.
Het prijzengeld voor de Gysbert Japicxprijs zal worden verdubbeld naar tienduizend euro. Ook de Joast Halbertsmaprijs voor de Friese wetenschap zal worden opgewaardeerd en voor de Pyt van der Zee prijs voor toneel komt een Friese Toneelprijs.
Het aantal Friezen dat actief meedoet aan culturele evenementen moet de komende jaren sterk toenemen. De Iepenloftspulen krijgen structureel subsidie en van instellingen wordt verwacht dat ze meer gaan samenwerken om het aanbod te vergroten. Ook investeert de provincie meer in cultuureducatie op scholen.

Meertaligheid

Meertaligheid is een ander belangrijk speerpunt in het onderwijs. En dan niet alleen de combinatie Fries-Nederlands. Drietaligheid – dus ook het Engels – is de toekomst, meent De Vries, daarbij richt de provincie zich minder eenzijdig op het Fries. Een taak die voor de provincie al ,,natuurlijk” is, aldus de gedeputeerde.
Alle plannen samen kosten de provincie jaarlijks 4,5 miljoen euro. Enkele tonnen daarvan komen bovenop het bedrag dat er tot nu toe voor de verschillende programma’s is uitgegeven. Bijna vier ton bijvoorbeeld wordt gestort in een Brûsfûns voor eenmalige activiteiten zoals festivals en concerten.
Maar ook Oerol op Terschelling en Friesland Pop weten de komende jaren precies hoeveel geld ze krijgen. Tot nu toe kregen beide jaarlijks een vast bedrag dat daarnaast werd aangevuld vanuit allerlei potjes. Dat bracht te weinig continuïteit, volgens De Vries. Nu Oerol en Friesland Pop – en diverse andere organisaties – weten hoeveel ze krijgen de komende jaren, kunnen ze ook verder groeien.
Boarne: Friesch Dagblad